Van de ratten besnuffeld

Van de ratten besnuffeld

Donderdag 24 maart is het wereldtuberculosedag. Wereldwijd stierven er vorig jaar 1,5 miljoen mensen aan tuberculose. Dat is meer dan aan aids: 1,2 miljoen. En dat terwijl er goede behandeling mogelijk is. Genoeg redenen om aandacht te blijven vragen voor deze ziekte en de gevolgen daarvan. In aanloop naar wereldtuberculosedag reisde ik af naar Tanzania voor het fotoproject ‘Van de ratten besnuffeld’. Ik bezocht daar de organisatie Apopo. Zij trainen ratten om landmijnen en tuberculose op te sporen. Naast het werk van deze organisatie in beeld brengen, heb ik ook iets unieks mogen doen. Ik heb patiënten op de foto mogen zetten met een rat. Dat is bijzonder, omdat het nog nooit eerder gedaan is. Ook is het bijzonder omdat er twee stigma’s bij elkaar komen in een beeld. De ziekte tuberculose wordt nog altijd gestigmatiseerd en patiënten komen er moeilijk voor uit dat zij besmet zijn met tuberculose. Daarnaast is de rat een beest dat een stempel met zich mee draagt. Maar het beest dat van oorsprong bekend staat als een ‘ziektebrenger’ is tot meer in staat dan dat alleen. De rat kan ook ziektes opsporen.

Zie hier enkele van de foto’s van patiënten met een rat en ook medewerkers van Apopo met een rat. Meer weten of zien? Houd dan o.a. het Reformatorisch Dagblad, het Belgische tijdschrift Knack en De Nieuwe Koers in de gaten. Of koop/bekijk foto’s via Hollandse Hoogte. Zie deze link voor eerdere artikelen die ik ooit over deze organisatie maakte. En zie hier voor meer informatie over Apopo.

Het Reformatorisch Dagblad plaatste op 23 maart een artikel in de bijlage “Puntkomma”. Zie hieronder  voor het artikel.

Van de ratten besnuffeld – Artikel.

Voorkant bijlage “Puntkomma”.

Knack – Beeld van de week.

De Nieuwe Koers: Van de ratten besnuffeld (April 2016).

Friesch Dagblad: Artikel, fotopagina.

Ratten als Redders in het tijdschrift VolZin

Van de ratten besnuffeld in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde 

Smelling rats

Last year (2015) 1.5 million people died as a result of tuberculosis globally. In this photo project Tanzanian victims of tuberculosis and fighters against the disease (healthcare professionals) are in the spotlights. Especially patients and employees of the organisation Apopo have been portrayed.

Apopo trains rats to track down tuberculosis. This is done by letting rats sniff sputum of suspected patients in a laboratory. In the project, patients who have been diagnosed through this technique have been portrayed. Some of them, as well as some Apopo employees, were portrayed carrying a rat on their shoulder. Through this composition, two stigmas are brought together in one image. Tuberculosis still carries a stigma and the same is true for rats. But the animal traditionally known for its capacity in transmitting diseases is apparently able to do more than just that. Rats can also track down diseases and, in doing so, save lives.